close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van Waarde heeft 2 afleveringen uitgezonden over het vermeende kinderarbeid bij de productie van grafstenen. Hierbij zijn feitelijk geen kinderen aangetroffen bij het maken van grafmonumenten. Toch zijn wij ons bewust van deze misstanden en daarom kiezen wij onze leveranciers zorgvuldig uit.

Bezoek aan fabrieken en groeves in India en China

In het verleden maakten wij alle grafmonumenten in onze eigen steenhouwerij. Al snel kwam import uit India op vanwege de mooie granietsoorten en het lage arbeidsloon. Wij hebben meerdere fabrieken en groeves in India en later ook in China bezocht. Door de 1-kind politiek en de aandacht die het vaak enige (klein)kind van de (groot)ouders krijgt, is kinderarbeid in China geen onderwerp van gesprek.

In India vinden veel misstanden plaats en daar wonen ook veel grotere gezinnen en komt kinderarbeid absoluut voor. Juist omdat wij ons hiervan bewust zijn, deden wij geen zaken met de goedkoopste bedrijven, maar met de in onze ogen ‘beste bedrijven’. Wij keken vooral naar betrouwbaarheid, materialen van hoogwaardige en continue kwaliteit én goede arbeidsomstandigheden. Bijna met zekerheid durven wij te beweren dat aan ‘onze grafmonumenten’ geen kinderen hebben gewerkt of werken. Wij zijn ook lid van de Algemene Bond van Natuursteenbedrijven (ABN) en in het bezit van het Keurmerk Natuursteen. De ABN maakt zich ook sterk om iedere vorm van kinderarbeid tegen te gaan.

100% gegarandeerd kinderarbeidsvrij grafmonument

De lonen in Azië gaan omhoog en ook de aanverwante kosten. Een nadeel van import is dat je afhankelijk bent van factoren die je niet zelf in de hand hebt. Daarom maken wij steeds vaker weer de grafmonumenten in onze eigen steenhouwerij. Daarnaast neemt de vraag naar andere materialen, zoals glas, brons en RVS toe.

De vervaardiging van grafmonumenten van deze materialen gebeurt in Nederland en Duitsland, waarbij de grafmonumenten van glas in ons eigen glaskunstatelier in Barneveld worden gemaakt. Als nabestaanden een 100% gegarandeerd kinderarbeidsvrij grafmonument voor hun dierbare willen, dan kan dit door een grafmonument van brons, glas of RVS te laten vervaardigen.