close
Heeft u advies nodig? Stel uw vraag phone038-3312175
beenhere Al ruim 150 jaar vakmanschap sinds 1862

Grafsteen schoonmaken en onderhouden – informatie en advies

Een grafsteen schoonmaken vereist enige kennis om ervoor te zorgen dat het materiaal mooi en netjes blijft. U leest op deze pagina hoe grafsteen onderhoud het beste kan worden uitgevoerd. Het onderhouden van een grafsteen verschilt per materiaal. U kunt tevens speciale grafsteen schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen bestellen in onze webshop Eijgelaar Gedenktekens.

Het schoonmaken van een grafsteen van natuursteen

Een grafsteen van gepolijst graniet kan het beste worden schoongemaakt met schoon lauw water en een zachte spons of doekje. Gebruik absolut geen schuurspons om krassen in het gepolijste graniet te voorkomen. In het geval van ruw gehakt of bewerkt natuursteen kunt u een klein beetje groene zeep of een ander niet bijtend schuurmiddel gebruiken. In dit geval kunt wel het beste een schuurspons gebruiken voor het grafsteen reinigen. Pas dit echter niet toe in of op de grafsteen letters. Is de grafsteen sterk vervuild zoals op de foto, dan kunt u professionele reinigingsmiddelen gebruiken die u bij ons online kunt bestellen.

Wij raden u sterk af bijtende producten zoals Andy of schurende producten zoals Cif of middeltjes als autowas die een mooie glans zouden kunnen geven te gebruiken, aangezien deze producten het natuursteen kunnen aantasten. De grafsteen kan hierdoor lelijke vlekken of kringen krijgen na het reinigen van de grafsteen.

Grafsteen schoonmaken
oude grafsteen schoonmaken

Een oude grafsteen schoonmaken dat gemaakt is van Belgisch Hardsteen of wit marmer

Als een oude grafsteen al behoorlijk verweerd is, dan geeft schoonmaken met groene zeep geen goed resultaat. Een oude grafsteen schoonmaken van Belgisch Hardsteen (zoals bovenstaande foto) of van wit marmer (linker foto) kan het beste worden gedaan met pure chloor. Belangrijk is om de steen eerst goed voor te spoelen met water en daarna met een zachte borstel het gehele grafmonument gelijkmatig in de pure chloor te zetten. Na 20 minuten spoelt u het oude grafmonument af. Is de grafsteen nog niet schoon? Herhaal dan de behandeling, maar laat de chloor nu één hele dag intrekken. Dit is de beste manier voor een oude grafsteen schoonmaken. Op sommige begraafplaatsen is het verboden om met chloor een grafsteen schoon te maken. Dan kunt u ook speciale reingingsmiddelen zonder zuur bij ons online bestellen.

Bestel gemakkelijk online en snel in onze webshop Eijgelaar Gedenktekens.

Is de oude grafsteen dan nog niet schoon genoeg?

Dan dienen de onderdelen van de oude grafsteen opgeschuurd te worden. Door het opschuren komt de oude kleur weer naar boven. Dit kunnen wij voor u verzorgen. De oude grafsteen dient dan van de begraafplaats worden gehaald en mee genomen te worden naar onze steenhouwerij.

Meer informatie over grafsteen opknappen

Een oude grafsteen schoon laten maken door Eijgelaar Natuursteen

Grafsteen letters opnieuw inschilderen

Als een grafsteen gezandstraalde letters of ingegraveerde letters heeft, dan is het mogelijk om zelf de grafsteen letters bij te bewerken of nieuw op in te schilderen. U kunt hiervoor het beste Sikkens Rubbol XD verf gebruiken. Deze verf is geschikt voor buiten en is van goede kwaliteit. Het is wel belangrijk dat u een vast hand heeft met het inschilderen van grafsteen letters en niet buiten de lijnen gaat.

Inschilderen van grafsteen letters uitbesteden

U kunt het inschilderen van de grafsteen letters ook aan ons uitbesteden. Betreft het een grafsteen van graniet, dan zijn de kosten € 185,00. Is de grafsteen van Belgisch Hardsteen of van wit marmer gemaakt, dan zijn de kosten € 445,00. Dergelijke grafstenen kunnen niet ter plekke worden ingeschilderd, maar moeten mee genomen worden naar onze steenhouwerij en opgeschuurd worden, zodat de verf kan hechten. Vraag een offerte aan.

Onderhoudsabonnement voor het grafsteen schoonmaken en onderhouden

U kunt bij ons ook een onderhoudsabonnement afsluiten zodat u geen omkijken heeft naar een grafsteen onderhouden. Bij dit onderhoudsabonnenement zit het grafsteen schoonmaken inbegrepen. Onder dit onderhoud vallen de onderstaande werkzaamheden:

  • Grafsteen schoonmaken inclusief de dekplaat
  • Grafsteen letters nazien en zonodig opnieuw verven of doppen
  • Voegen controleren en indien nodig bijwerken
  • Losse onderdelen van de grafsteen vastzetten
  • Het grafmonument rechtzetten als deze is verzakt

Grafsteen onderhoud uitbesteden met een onderhoudsabonnement

| Terug naar grafmonumenten of de homepage |