close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Grafsteen schoonmaken en onderhouden – informatie en advies

Een grafsteen schoonmaken vereist enige kennis om ervoor te zorgen dat het materiaal mooi en netjes blijft. U leest op deze pagina hoe grafsteen onderhoud het beste kan worden uitgevoerd. Het onderhouden van een grafsteen verschilt per materiaal. U kunt tevens speciale grafsteen schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen bestellen in onze webshop Eijgelaar Gedenktekens.

Het schoonmaken van een grafsteen van natuursteen

Een grafsteen van gepolijst graniet kan het beste worden schoongemaakt met schoon lauw water en een zachte spons of doekje. Gebruik absolut geen schuurspons om krassen in het gepolijste graniet te voorkomen. In het geval van ruw gehakt of bewerkt natuursteen kunt u een klein beetje groene zeep of een ander niet bijtend schuurmiddel gebruiken. In dit geval kunt wel het beste een schuurspons gebruiken voor het grafsteen reinigen. Pas dit echter niet toe in of op de grafsteen letters. Is de grafsteen sterk vervuild zoals op de foto, dan kunt u professionele reinigingsmiddelen gebruiken die u bij ons online kunt bestellen.

Wij raden u sterk af bijtende producten zoals Andy of schurende producten zoals Cif of middeltjes als autowas die een mooie glans zouden kunnen geven te gebruiken, aangezien deze producten het natuursteen kunnen aantasten. De grafsteen kan hierdoor lelijke vlekken of kringen krijgen na het reinigen van de grafsteen.

Grafsteen schoonmaken
oude grafsteen schoonmaken

Een oude grafsteen schoonmaken dat gemaakt is van Belgisch Hardsteen of wit marmer

Als een oude grafsteen al behoorlijk verweerd is, dan geeft schoonmaken met groene zeep geen goed resultaat. Een oude grafsteen schoonmaken van Belgisch Hardsteen (zoals bovenstaande foto) of van wit marmer (linker foto) kan het beste worden gedaan met pure chloor. Belangrijk is om de steen eerst goed voor te spoelen met water en daarna met een zachte borstel het gehele grafmonument gelijkmatig in de pure chloor te zetten. Na 20 minuten spoelt u het oude grafmonument af. Is de grafsteen nog niet schoon? Herhaal dan de behandeling, maar laat de chloor nu één hele dag intrekken. Dit is de beste manier voor een oude grafsteen schoonmaken. Op sommige begraafplaatsen is het verboden om met chloor een grafsteen schoon te maken. Dan kunt u ook speciale reingingsmiddelen zonder zuur bij ons online bestellen.

Bestel gemakkelijk online en snel in onze webshop

Is de oude grafsteen dan nog niet schoon genoeg?

Dan dienen de onderdelen van de oude grafsteen opgeschuurd te worden. Door het opschuren komt de oude kleur weer naar boven. Dit kunnen wij voor u verzorgen. De oude grafsteen dient dan van de begraafplaats worden gehaald en mee genomen te worden naar onze steenhouwerij.

Meer informatie over grafsteen opknappen
Een oude grafsteen schoon laten maken door Eijgelaar Natuursteen

Natuursteen

Natuursteen kunt het beste schoonmaken met schoon water en een zachte spons of een doekje. Wij raden u sterk af bijtende producten als Andy, schurende producten als Cif of middeltjes als autowas die een mooie glans zouden kunnen geven te gebruiken, aangezien deze producten het natuursteen kunnen aantasten.

Glas

Bij glas is het belangrijk om dit voor reiniging altijd eerst met schoon water af te spoelen. Schoonmaken kan het best met vloeibare groene zeep opgelost in (indien mogelijk lauw) water. Gebruik verder bij voorkeur een schone doek of zachte borstel waar beslist geen vuil en/of scherpe delen in zitten. Na het reinigen het glas weer afspoelen met water, afdrogen is niet noodzakelijk.

RVS

RVS 316 heeft bijna geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan er wel wat aanslag op het materiaal ontstaan. De vervuiling zal vanzelf loslaten door het krimpen en uitzetten van het materiaal door weersinvloeden. Doordat RVS vrij glad is afgewerkt, zijn krassen die kunnen ontstaan door het poetsen snel zichtbaar. Dit gebeurt meestal door zand dat op het RVS ligt en door het poetsen krast. Het is dus belangrijk het oppervlak eerst af te spoelen met water of het oppervlak voorzichtig af te nemen met een droge doek zonder druk uit te oefenen op het RVS. Het is belangrijk hierbij altijd met de slijprichting mee te vegen. Daarna kan het RVS worden afgenomen met een chloorvrij sopje. Bij het droogmaken kunnen strepen ontstaan. Dit kan voor een groot deel voorkomen worden door een microvezeldoek te gebruiken. Lichte vlekken kunnen verwijderd worden door een vochtige zachte doek met hierop een klein beetje Cif. Cif is erg fijn en gaat niet krassen als het met de slijprichting van het materiaal mee wordt gepoetst. Het is belangrijk dit zeer zorgvuldig uit te voeren en met een minimale hoeveelheid Cif. Na het verwijderen van de vlek moet het oppervlak wel goed met water worden afgenomen. Vermijd ten allen tijde contact tussen staal en RVS om roestvorming te voorkomen.

Aluminium

Aluminium kan het beste worden schoongemaakt met schoon water en een zachte spons of een doekje.

Brons

Het brons dat wij leveren wordt met ambachtelijke zorgvuldigheid bewerkt, gepatineerd en van een beschermende lak voorzien. Om de lak die het patina beschermt zo lang mogelijk te behouden, adviseren wij u het ontstane vuil meerdere malen per jaar met een vochtig doekje weg te vegen zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen. Het is hierbij belangrijk dat u geen schurende doek of ander schuurmiddel gebruikt, omdat dit de beschermende lak kan beschadigen. Eventueel kunt u bij ons speciale onderhoudswas bestellen. U kunt met een zachte, pluisvrije doek een klein beetje was gelijkmatig op het brons wrijven en na het drogen met een andere zachte doek nawrijven.

Cortenstaal

Het oppervlak van cortenstaal gaat roesten wanneer het buiten wordt geplaatst. Dit proces verloopt in stappen. Allereerst gaat de toplaag (walshuid) roesten, na verloop van tijd laat deze los. Het materiaal wat vrij komt roest opnieuw en vormt een blijvende beschermlaag doordat er geen zuurstof meer bij het basis materiaal kan komen. De bruine roest laag is fel oranje bruin en wordt met de jaren donkerder. Vooral in het begin van het proces kan er roestwater ontstaan dat andere delen kan vervuilen. cortenstaal vergt in principe geen onderhoud. Schoonmaken kan met water en zeep.

Grafsteen letters opnieuw inschilderen

Als een grafsteen gezandstraalde letters of ingegraveerde letters heeft, dan is het mogelijk om zelf de grafsteen letters bij te bewerken of nieuw op in te schilderen. U kunt hiervoor het beste Sikkens Rubbol XD verf gebruiken. Deze verf is geschikt voor buiten en is van goede kwaliteit. Het is wel belangrijk dat u een vast hand heeft met het inschilderen van grafsteen letters en niet buiten de lijnen gaat.

Inschilderen van grafsteen letters uitbesteden

U kunt het inschilderen van de grafsteen letters ook aan ons uitbesteden. Betreft het een grafsteen van graniet, dan zijn de kosten € 185,00. Is de grafsteen van Belgisch Hardsteen of van wit marmer gemaakt, dan zijn de kosten € 445,00. Dergelijke grafstenen kunnen niet ter plekke worden ingeschilderd, maar moeten mee genomen worden naar onze steenhouwerij en opgeschuurd worden, zodat de verf kan hechten. Vraag een offerte aan.