close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

RVS – informatie over RVS 316 voor grafstenen

RVS, oftewel roestvast staal en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof. In het RVS is keuze uit tientallen verschillende legeringen mogelijk, waarvan RVS 304 en RVS 316 de meest bekende zijn. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter het bestand is tegen roest. Eijgelaar Natuursteen gebruikt uitsluitend de beste kwaliteit RVS, RVS 316 voor grafstenen. Een grafmonument kan volledig uit RVS bestaan, maar laat zich ook goed combineren met glas of natuursteen. Meer informatie over RVS kunt u hieronder downloaden.

Technische informatie over RVS

Belettering en decoraties

RVS is een veelzijdig materiaal waar op diverse manieren een tekst of figuratie aangebracht kan worden. Meestal wordt dit aangebracht door middel van graveren. Een andere mogelijkheid is de airbrush techniek waarbij een afbeelding in kleur op het grafmonument gemaakt worden.

Als het RVS echter in combinatie met een ander materiaal gebruikt wordt, dan worden er vaak RVS letters op het grafmonument gemaakt, desgewenst in een eigen handschrift (bijvoorbeeld een handtekening).

Het is echter ook mogelijk juist de letters uit het RVS te halen, zodat men door de letters heen de achtergrond ziet. Een accessoire van RVS staat ook vaak prachtig op grafmonumenten die van andere materialen vervaardigd zijn. Hieronder worden alle mogelijkheden nader uitgelegd.

Grafmonument van RVS
Techniek Beschrijving Foto
Lasergraveren Op het RVS kan een persoonlijke tekst, een gedicht, een hand- of voetafdruk of een symbool worden gegraveerd. Dit graveren wordt in zwart uitgevoerd en is weersbestendig.
Uitlaseren Elke gewenste tekst of afbeelding kan uitgelaserd worden.
Airbrushen Een kunstenaar kan een gewenste afbeelding in kleur verwerken.
Parelstralen Van de gewenste tekst of afbeelding wordt een stickermal gemaakt, welke dient als sjabloon voor het parelstralen. Door parelstralen wordt het oppervlak mat, egaal en grijs van kleur.
Geslepen RVS Het oppervlak wordt voorzien van gelijkmatige vegen in dezelfde lengte of breedte richting.
Polijsten Door polijsten ontstaat er een spiegelend oppervlak, waardoor de omgeving in het object weerkaatst.
Poedercoaten RVS kan in de gewenste RAL kleur van een geharde laklaag worden voorzien.
Handschrift RVS letters in eigen handschrift.
Uitgespaard Uitgespaarde letters.

Afwerking RVS

De afwerking van RVS wordt bij grafmonumenten vaak op twee manieren uitgevoerd, geslepen of gestraald. Bij geslepen RVS zijn er kleine nerven zichtbaar en bij gestraald RVS is het egaal van kleur.

Geslepen RVS

RVS geslepen

Gestraald RVS

Gestraald RVS

Onderhoud RVS

RVS blijft ook buiten mooi en is daarom geschikt als (onderdeel van een) grafmonument. Het is echter wel belangrijk te zorgen dat het niet in aanraking komt met ijzer, aangezien er dan corrosie kan ontstaan.

Wij adviseren RVS schoon te maken met lauw water en een doek of een zachte borstel.

Grafmonument van RVS