close
Heeft u advies nodig? 038-3312175
Vandaag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Wat kost een grafsteen?

Wat kost een grafsteen? Om deze vraag te beantwoorden moet gekeken worden naar alle aspecten die van invloed zijn op de prijs van een grafsteen. Grafsteen prijzen zijn namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals materiaalsoort, afmetingen, afwerking en soort graf. Klik op een link voor meer informatie over een betreffende categorie grafstenen waar u direct grafsteen voorbeelden met prijzen kunt bekijken. Bij ieder voorbeeld staat de prijs vermeld zodat u weet wat de grafsteen kosten zijn.

Wat bepaalt de prijs?

De vraag “wat kost een grafsteen?” is niet te beantwoorden met een standaard bedrag. Nabestaanden zijn zich vaak niet bewust van bovengenoemde factoren die de grafsteen kosten bepalen. Daarom zetten wij voor u hieronder uiteen hoe de grafsteen prijs bepaald wordt en welke factoren van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Hieronder ziet u welke onderdelen inbegrepen zijn in de prijzen van onze grafstenen.

Inspiratieboek Eijgelaar Gedenken

Vraag hier uw gratis inspiratieboekje aan

Wilt u thuis in alle rust inspiratie opdoen? Vraag dan ons inspiratieboekje aan. In dit boekje vindt u veel ideeën die u kunnen helpen in het opdoen van inspiratie. Het inspiratieboekje ontvangt u na aanvraag binnen enkele dagen gratis bij u thuis.

Soort graf bepalend voor keuze grafsteen en grafsteen prijs

Het soort graf is bepalend voor de keuze van de grafsteen en de grafsteen prijs. Op een algemeen graf mag vak alleen een tekstplaatje van 50x50 CM en een dubbelgraf (familiegraf) kan wel 200 cm breed en 200 cm lang zijn waarop een compleet dubbel grafmonument wordt geplaatst. Logischerwijs zullen de kosten voor alleen een tekstplaatje veel lager zijn dan voor een compleet dubbel grafmonument. Ieder onderdeel van het grafmonument heeft zijn eigen “standaard” afmetingen afhankelijk van de afmetingen van het graf. Is een graf bijvoorbeeld 80 cm breed en 180 cm lang, dan worden de onderdelen op deze grafmaat aangepast. Er zijn grafsteen bedrijven die voor een graf van bijvoorbeeld 100 cm breed en 200 cm lang een meerprijs berekenen. Eijgelaar berekent voor grafstenen van 180×80 tot 100×200 cm dezelfde prijs.

Grafsteen prijzen, kosten grafsteen, prijzen grafstenen

Uit welke onderdelen bestaat het grafmonument?

Een grafmonument is opgebouwd uit een letterplaat eventueel rustend op een voetstuk. Hiervoor kan eventueel een omranding met ook nog hierop eventueel een dekplaat. Kiest u voor alleen een staande letterplaat, dan zullen de grafsteen kosten lager zijn dan wanneer u voor een compleet grafmonument kiest.

De diktes van de grafsteen onderdelen bepalen de grafsteen prijs

Waar vaak mee gevarieerd wordt zijn de diktes van de verschillende grafsteen onderdelen. De standaard diktes voor onderdelen die uit natuursteen bestaan zijn 8 cm dik voor de letterplaat, 20 cm dik voor het voetstuk, 5 cm dik voor de omranding en 3 cm dik voor de dekplaat. Het dikker maken van een van deze onderdelen heeft invloed op de grafsteen prijs. Hoe dikker het onderdeel, des te duurder deze wordt. Vroeger werden letterplaten ook wel in 5 cm dikte uitgevoerd. Tegenwoordig vinden mensen dit te iel ogen waardoor nu de standaard dikte 8 cm is. Een omranding met een dikte van minder dan 5 cm is veel kwetsbaarder voor een breuk. Net zoals een dekplaat van minder dan 3 cm veel kwetsbaarder is. Dit zijn de minimale diktes van de omranding en dekplaat om de kwaliteit te waarborgen.

Grafsteen prijzen worden bepaald door de vorm en bewerking van het grafmonument

Ook de vorm en de bewerking van het grafmonument is bepalend voor de grafsteen kosten. Heeft de grafsteen een eenvoudige vorm en heeft deze één bewerking of heeft de grafsteen verschillende vormen en bewerkingen? Naast natuursteen bewerkingen zijn er nog vele ander soorten bewerkingen, zoals glas bewerkingen en RVS bewerkingen. Iedere bewerking heeft invloed op de grafsteen prijzen.

Eventuele toevoegen van grafaccessoires zoals vazen of graflantaarns

Er zijn uiteenlopende grafaccessoires, van graflantaarns en vazen tot gravures en porseleinen foto's. Al dit soort toevoegingen aan het grafmonument betekent dat er bijkomende grafsteen kosten zijn.

Grafsteen kosten, kosten grafsteen

Keuze van het materiaal voor de grafsteen

Grafmonumenten kunnen worden gemaakt van natuursteen, glas, RVS, brons, aluminium of versteend hout. Ook kunnen deze materialen gecombineerd worden met elkaar. De keuzen van het materiaal is bepalend voor de grafsteen prijs. Natuursteen is in de regel goedkoper dan de overige materialen. Glazen grafmonumenten en RVS grafmonumenten worden bijvoorbeeld hier in Nederland gemaakt. De productiekosten hiervan zijn veel hoger dan natuursteen grafmonumenten die vaak al in het buitenland worden gemaakt en door de grafsteen bedrijven hiernaartoe worden geïmporteerd. Door glas of RVS te combineren met natuursteen kunnen de kosten voordeliger uitvallen. Wij beschikken over een eigen steenhouwerij en een eigen glasatelier om allerlei unieke combinaties te maken.

Daarnaast zijn sommige materialen schaarser en exclusiever dan andere materialen. Versteend hout is hier een voorbeeld van. Een grafsteen van versteend hout is in principe een exclusief grafmonument. Ook kunnen de prijzen van natuursteensoorten onderling van elkaar verschillen. Een natuursteensoort uit Scandinavië, zoals Licht Labrador graniet, is duurder om te importeren dan bijvoorbeeld Himalaya graniet. Deze kosten worden doorberekend naar de klant. Kiest u dus voor een grafmonument van natuursteen, dan heeft de natuursteensoort invloed op de prijs.

Keuze van belettering op de grafsteen

De grafsteen tekst kan op diverse manier aangebracht worden. De meest gekozen manier is zandstralen. Sommige bedrijven berekenen iedere letter/teken of tot 50 letters/tekens geen extra kosten en daarboven € 4,00 per letter/teken. Wij hanteren een prijs inclusief 100 letters/tekens en een meerprijs van € 3,00 per letter/teken boven de 100 letters/tekens.

Naast zandstralen bestaan er nog diverse andere soorten belettering, zoals opstaande letters van brons of aluminium. Voor andere soorten belettering anders dan zandstralen wordt in de regel een meerprijs berekend. Let op: kiest u voor een liggende grafsteen (ook wel grafzerk genoemd), dan kan goedkoop duurkoop zijn. Kiest u voor zandstralen dan zouden de kosten bij de grafsteen prijs inberekend kunnen zijn, maar omdat het grafmonument liggend is, en er altijd water in de verf blijft staan, is de grafsteen tekst binnen enkele jaren niet meer goed leesbaar.

Wat kost een grafsteen

Graffundatie – fundering onder het grafmonument

Onder het grafmonument wordt een gewapende betonfundering geplaatst. Op sommige begraafplaatsen is extra fundatie nodig in de vorm van stiepen om verzakking van het grafmonument tegen te gaan. Bij Eijgelaar zijn de kosten voor de gewapende betonfundering inbegrepen en wordt er een meerprijs berekend voor stiepen indien dit van toepassing is of als dit gewenst is.

Plaatsing van het grafmonument inclusief of exclusief in de grafsteen prijzen?

Het plaatsen van het grafmonument gebeurt door onze eigen stelploeg. De kosten voor het plaatsen van de grafsteen zijn bij de grafsteen prijs inberekend. Omdat wij over meerdere vestigingen beschikken, hoeven wij de grafsteen prijzen niet extra te verhogen.

Grafsteen prijzen zijn exclusief vergunningskosten

Kosten die niet bij de grafsteen prijs zijn inbegrepen, maar waar u als nabestaanden mee te maken kunt krijgen, zijn de vergunningskosten. Deze kosten worden door het beheer van de begraafplaats in rekening gebracht bij het indienen van de vergunningaanvraag. De kosten zijn per begraafplaats verschillend, er zijn geen vastgestelde richtlijnen voor. Deze aanvraagprocedure op zich regelen wij kosteloos voor u.

Prijs-kwaliteitverhouding

Naast de prijs is ook de kwaliteit van belang zodat er een goede prijs-kwaliteitverhouding is. Waar u ook op bedacht moet zijn leest u hieronder. Natuursteen wordt laag voor laag uit grote blokken natuursteen gewonnen uit steengroeven. Het kan voorkomen dat een bepaalde laag een mindere kwaliteit heeft. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in het materiaal. Een goede kwaliteitscontrole en -bewaking is dan ook noodzakelijk om in een later stadium een kwalitatief goede grafsteen te kunnen vervaardigen. Eijgelaar maakt alleen gebruik van premium kwaliteit natuursteen.

Eijgelaar Natuursteen is aangesloten bij de ABN, de Algemene Nederlandse Bond voor Natuursteenbedrijven. Dit is een brancheorganisatie voor de toonaangevende natuursteenbedrijven in Nederland. Bij een natuursteenbedrijf dat is aangesloten bij de ABN kunt u rekenen op deze kwaliteit. Nog een extra voordeel is de geschillencommissie. Deze geschillencommissie zal een eventueel geschil objectief en onafhankelijk behandelen. En zal er op toezien dat het geschil op correcte wijze en naar tevredenheid zal worden opgelost.

Naast de ABN kent Nederland de Stichting Keurmerk Natuursteen: een keurmerkregeling die de kwaliteitsbewaking van het product natuursteen in al zijn aspecten waarborgt. Eijgelaar Natuursteen heeft als een van de eerste steenhouwerijen in Nederland dit Keurmerk behaald om een professionele werkwijze te kunnen garanderen.

Service en garantie

Als laatste zijn inzicht in service en garantievoorwaarden belangrijk zodat u alle aspecten van grafsteen prijzen kunt beoordelen. Hoe zit het als de grafsteen verzakt? Waar bestaat de grafsteen garantie precies uit? Eijgelaar kent uitstekende service en garantievoorwaarden zodat u waar krijgt voor uw geld.

Samenvattend over grafsteen prijzen en kosten

Samengevat hebben de volgende factoren invloed op de grafsteen prijzen:

 • Wat voor soort graf is het?
 • Uit welke onderdelen bestaat het grafmonument en hoe dik zijn deze onderdelen?
 • Welke vorm en bewerkingen heeft het grafmonument?
 • Uit welke materialen bestaat het grafmonument?
 • Wat voor soort belettering moet er op de grafsteen komen?
 • Zijn er naast de standaard fundatie nog stiepen benodigd?
 • De vergunningskosten voor het aanvragen van de vergunning

Wat kost een grafsteen in de praktijk?

Voor elk budget is er altijd een grafsteen te ontwerpen. Eijgelaar Natuursteen verzorgt voor u kosteloos en geheel vrijblijvend een offerte met de daarbij behorende ontwerptekening. Wat een grafsteen ook kost, wij hanteren dezelfde kwaliteitsnormen en service. Wat wij belangrijk vinden is dat er een passend grafmonument wordt ontworpen en geplaatst. Onze grafsteen prijzen zijn inclusief:

 • 100 gezandstraalde letters en afgewerkt met één van onze standaard RAL-kleuren (wit, crème, zilver of zwart)
 • Het plaatsen van de grafsteen op een (veelal donkergrijs meegegoten) betonfundering
 • Tuinaarde en/of standaard grind binnen een omranding of in een vak in een grondplaat of dekplaat
 • BTW

Grafmonumenten in het echt bekijken?

Als u meer wilt weten over hoe het uitzoeken van een grafmonument in zijn werk gaat, dan kunt u onze werkwijze bekijken. Vanzelfsprekend kunt u ook uw vragen per mail of telefoon aan ons stellen of een afspraak maken om ons vrijblijvend te bezoeken in Kampen (vlakbij Zwolle), Barneveld, Apeldoorn, Amersfoort, Amstelveen, Culemborg, Drachten, Elst, Emmen, Groningen, Meppel, Rotterdam, Sneek of Tilburg om alle mogelijkheden ten aanzien van grafmonumenten in het echt te bekijken.