close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Brons – informatie over brons voor grafstenen

Brons is een legering van koper en tin. Er zijn verschillende technieken om een object van brons te maken. De twee bekendste zijn wel de verloren-wasmodelmethode welke bij de meer ingewikkelde objecten wordt gebruikt, en de zandgieting. Er zijn tot maar liefst 20 verschillende werkfasen nodig tot er uit het oorspronkelijke model een afgewerkt kunstwerk van metaal ontstaat. Als u hier meer over wilt weten, kunt u onderstaande informatie downloaden.

Het is mogelijk een grafmonument van brons te maken of brons te combineren met natuursteen om zo een grafsteen een geheel eigen karakter geven.

Belettering en decoraties

Naast grafmonumenten van of in combinatie met brons is het ook mogelijk een opschrift van brons aan te brengen. Eén van de mogelijkheden is een bronzen tekstplaatje. Een bronzen plaatje is in elk gewenst formaat te verkrijgen. De tekst wordt in een zelf uit te zoeken lettertype op het plaatje gemaakt.

Er kan ook een afbeelding bijgeplaatst worden. Ook kan dit plaatje gepatineerd worden, zodat de kleur ervan anders wordt.

Andere mogelijkheden zijn losse bronzen letters of aan elkaar gegoten bronzen letters in een uit te zoeken lettertype. Het is echter ook mogelijk de naam of handtekening in een eigen handschrift van brons te laten gieten. Aan de achterzijde van het brons worden pennetjes bevestigd welke door middel van boorgaatjes in de steen met twee componentenlijm bevestigd worden.

Bronzen tekstplaatje

Voorbeelden bronzen belettering, accessoires en tekstplaatjes

Bronzen letters
Bronzen tekstplaatje
Bronzen letters
Bronzen letters

Eigen ontwerp grafornament

U kunt ook een eigen ontwerp van een bronzen grafornament laten maken. U kunt dan samen met een kunstenares vanuit haar atelier in Kampen een eigen ontwerp maken van was, dat vervolgens door een bronsgieterij gegoten wordt en weer door u met ondersteuning van de kunstenares in het atelier nabewerkt wordt.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • U heeft zelf een mooi persoonlijk ontwerp gemaakt
  • U heeft iets in gedachte. Samen leggen we uw gedachten vast in een uniek ontwerp
  • U hebt iets gezien wat u mooi vindt, bijvoorbeeld op internet of op de begraafplaats

Patineringen brons

Patineren is het gebruiken van zuren en temperatuurwisselingen om de kleur van het brons te laten veranderen. De bronzen tekstplaatjes, letters en accessoires zijn in de volgende patineringen verkijgbaar:

Lichtbruin

lichtbruin

Bruin

Bruin

Donkerbruin

Donkerbruin

Blauw

Blauw

Rood

Rood

Lichtgroen

Lichtgroen

Felgroen

Felgroen

Zwart

Zwart

Oud

Oud

Klassiek

Klassiek

As

As

Wasgieten

Wasgieten gietwerk

Onderhoud brons

Het brons dat wij leveren wordt met ambachtelijke zorgvuldigheid bewerkt, gepatineerd en van een beschermende lak voorzien. Om de lak die het patina beschermt zo lang mogelijk te behouden, adviseren wij u het ontstane vuil meerdere malen per jaar met een vochtig doekje weg te vegen zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen. Het is hierbij belangrijk dat u geen schurende doek of ander schuurmiddel gebruikt, omdat dit de beschermende lak kan beschadigen. Eventueel kunt u bij ons de speciale onderhoudswas bestellen. U kunt met een zachte, pluisvrije doek een klein beetje was gelijkmatig op het brons wrijven en na het drogen met een ander zacht doekje nawrijven.