-->
closeGlas is een gestolde vloeistof dat bij 1190 graden is gekookt. Na het bruisen en afkoelen ontstaat de gewenste vorm. Als basismateriaal voor grafstenen met glas werken wij met uiterst duurzaam blank glas met een dikte van 12 tot 24 mm. De keuze voor de glasdikte wordt meestal ingegeven door de uitstraling; niet door een technische eis. Glas is kunst waarbij verschillende bewerkingen de uitstraling versterken en die het een ideale drager maakt voor een eigentijdse boodschap waarmee de nagedachtenis van een overledene kan worden geëerd. Meer informatie over glas kunt u hieronder downloaden.
Technische informatie over glas
Onder de naam Art Emotions bieden wij grafmonumenten van glas aan. In onze showrooms hebben wij diverse grafmonumenten van glas opgesteld waarin verschillende glastechnieken verwerkt zijn. Onze grafmonumenten van glas worden door echte vakmensen met meer dan 40 jaar ervaring vervaardigd. Dit gebeurt in ons glasatelier in Barneveld.
Glas is verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren. Glas kan worden versmolten, in vormen worden verbogen en verlijmd worden. De zijden kunnen worden geknabbeld, gepolijst of van een facet worden voorzien. Inscripties, decoraties en kleuren kunnen op diverse manieren worden aangebracht, zoals bijvoorbeeld door middel van inbranden, zeefdrukken, zandstralen of het hakken met een beitel. Deze veelzijdigheid maakt het mogelijk een grote variëteit aan grafmonumenten te vervaardigen.
Door middel van deze techniek kan elke gewenste figuratie gezandstraald worden. Een bijzonder effect geeft het zandstralen in de vorm van meerdere gradaties.
Links ziet u een orchidee die dia-positief gezandstraald is.
Uw eigen foto of afbeelding kan door een kunstenaar als gravure geëtst worden op een glaspaneel. Rechts ziet u een portretfoto als gravure aangebracht.
Door middel van deze techniek kan elke gewenste figuratie gezandstraald worden. Een bijzonder effect geeft het zandstralen in de vorm van meerdere gradaties. Rechts ziet u een vlinder in meerdere gradaties gezandstraald.
Het smelten van een structuur in glas gebeurt in een oven. Vrijwel alle structuren kunnen in het glas worden aangebracht, bijvoorbeeld een hand- of voetafdrukje. Rechts ziet u een voorbeeld van een handafdruk gesmolten in glas.
Een glaspaneel kan aan de voor- of achterzijde gematteerd worden en hierbij kan de inscriptie of afbeelding uitgespaard worden. Het glaspaneel wordt hierdoor ondoorzichtig en de uitgespaarde tekst of afbeelding wordt hierbij helder. Rechts ziet u een gematteerde glasplaat waarbij de wolken, zon en de tekst zijn uitgespaard.
Het is ook mogelijk om diverse tinten c.q. kleuren emaille of glaskorrels mee te smelten. Tijdens het hardingsproces versmelt dit als het ware met het glas, waardoor het volledig weer- en waterbestendig is. Ook het inkleuren van figuraties en letters is met behulp van deze techniek mogelijk. Rechts ziet u een voorbeeld van een zonnebloem in verschillende kleuren.
Het is ook mogelijk een foto op de achterzijde van een glaspaneel aan te laten brengen waar u rechts een voorbeeld van ziet. Dit kan een portretfoto zijn, maar ook een hele grote foto als achtergrond, bijvoorbeeld van een strand of bergen.
Handmatig kan een zijkant van een recht, gebogen of rondlopend glaspaneel geknabbeld worden. Rechts ziet u een voorbeeld van een geknabbeld hart.
Bepaalde soorten glas laten zich bij hoge temperaturen versmelten tot één geheel, waardoor een figuur samengesteld kan worden of zelfs complete glaspanelen van diverse kleuren. Rechts ziet u een roos van gefused glas.
Glas is niet poreus en daarmee ondoordringbaar voor vocht. Een grafmonument van glas kan het beste schoongemaakt worden met een zachte doek en lauw water. Een geheel glad glaspaneel pakt minder snel vuil aan dan een wat ruwer glaspaneel, zoals een gematteerde glaspaneel. Een eventuele omranding wordt altijd gemaakt van zand besmolten glas met hieronder witte emaille en kit. De voordelen hiervan zijn dat het niet krast en dat de omranding onzichtbaar op een fundering bevestigd kan worden.