close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Uitvaartverzekering en vergoeding grafstenen


Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart. Het maakt daarbij niet uit of u begraven of gecremeerd wilt worden. Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Toch is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet verplicht. Het grote voordeel van deze verzekering is dat nabestaanden de kosten van de uitvaart niet hoeven te betalen. Een uitvaart kost in Nederland namelijk flink wat geld, gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. Niet iedereen heeft dit geld zomaar beschikbaar. Met het afsluiten van een uitvaartverzekeringen worden de kosten van een uitvaart (deels) vergoed.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering heeft geen vaste prijs. Deze wordt voor iedereen op maat berekend. De kosten hangen onder andere af van:

  • uw leeftijd
  • de dekking
  • het gewenste verzekerde bedrag
  • uw gezondheid
  • de looptijd van de premie

Hoe jonger u bent bij het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie. Op jonge leeftijd kiest u al een verzekering voor een paar euro per maand. Bent u ouder, dan kan dat oplopen tot een paar tientjes per maand.
Ook lopen de prijzen per verzekeraar erg uiteen. Een uitvaartverzekering vergelijken is daarom erg belangrijk. Dit scheelt soms over de gehele looptijd van de verzekering enkele honderden tot duizenden euro’s.

Uitvaart verzekeringen vergelijken

Welke dekkingen zijn er?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kiest u altijd zelf welke dekking u wilt. U heeft de keuze uit een natura-, kapitaal- of combinatie dekking. Let erop dat verzekeraars een eigen benaming hebben voor alle dekkingen. Het verschil tussen de dekkingen leggen we hieronder kort uit.

Natura dekking

Bij een natura dekking worden diensten uitgekeerd nadat iemand is overleden. Dat houdt in dat een groot deel van de uitvaart vast ligt en uit handen wordt genomen van de nabestaanden. De uitvaartondernemer regelt de uitvaart. Dit is de goedkoopste dekking van de drie.

Kapitaaldekking

Bij een kapitaaldekking wordt juist wel uitgekeerd in geld. Hiermee regelen nabestaanden zelf de uitvaart. Het voordeel hiervan is dat nabestaanden de vrije hand hebben en persoonlijke laatste wensen in vervulling kunnen laten gaan. Ook kunnen zij met het geld alsnog een uitvaartondernemer inschakelen indien zij de uitvaart niet zelf willen regelen.

Combinatiedekking

De laatste optie is de combinatiedekking. De naam zegt het eigenlijk al, het is een combinatie tussen een natura en kapitaaldekking. Een deel wordt uitgekeerd in diensten en een deel in geld. Dit is vaak de duurste dekking van de drie opties.

Uitvaartverzerkeringen vergelijken

Wordt een grafsteen vergoed door een uitvaartverzekering?

Een grafsteen – ook wel grafmonument genoemd – kost een paar honderd tot duizend euro. Wel zo prettig als dit wordt gedekt vanuit de uitvaartverzekering.

Vergoeding grafsteen vanuit natura dekking: Een standaard natura dekking dekt de kosten van een grafsteen of urn niet. Maar vaak wordt er bij een natura dekking ook een vrij te besteden bedrag gereserveerd. Vanuit dit bedrag kunnen nabestaanden wel een grafsteen betalen en dit wordt dan wel vergoed vanuit de dekking.

Vergoeding grafsteen vanuit kapitaaldekking: Een kapitaaldekking dekt de kosten van grafsteen altijd. Dat komt omdat nabestaanden zelf bepalen waar ze het uitgekeerde geld aan uitgeven. Hierin zijn zij helemaal vrij.

Vergoeding grafsteen vanuit combinatiedekking: Ook bij deze dekking geldt dat een grafsteen wordt vergoed vanuit het vrij te besteden bedrag.