close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Natuursteen – informatie over natuursteen voor grafstenen

Natuursteen is zo oud als de wereld en wordt dan ook al sinds mensenheugenis gebruikt om hier een grafsteen van te maken. Echter is lang niet iedere soort natuursteen geschikt voor grafmonumenten. Hieronder worden de meest gebruikte soorten natuursteen die geschikt zijn voor grafmonumenten nader toegelicht evenals hoe deze soorten natuursteen kunnen worden afgewerkt.

Graniet

Graniet is zuurbestendig, vorstbestendig en slijtvast en is daarmee een kwalitatief zeer goede materiaalsoort en dus niet onderhevig aan weersinvloeden. Bovendien blijft graniet, zeker in gepolijste uitvoering, onbeperkt mooi en schoon en is dus onderhoudsarm. Een ander voordeel van graniet is dat het in vele kleuren te verkrijgen is.

Graniet wordt voornamelijk geïmporteerd uit India, China, Scandinavië en Afrika. Graniet, een dieptegesteente, is diep in de aarde ontstaan. Dieptegesteenten zijn geleidelijk afgekoeld en door aardverschuivingen op sommige plaatsen aan de oppervlakte gekomen.

Natuursteen, grafmonument, grafsteen natuursteen
Grafsteen hardsteen, hardsteen grafmonument

Hardsteen

Hardsteen is vanouds een veel gebruikte materiaalsoort voor grafmonumenten. Kwalitatief gezien is hardsteen een goede steensoort. Een nadeel van hardsteen is echter dat het aan weersinvloeden onderhevig is, waardoor het een regelmatig onderhoud nodig heeft.

Hardsteen wordt hoofdzakelijk geïmporteerd uit het zuiden van België en uit Ierland. Het ontstaat door onder andere verwering en afzetting van andere gesteenten, kalkresten en gestorven planten.

Cristallino

Cristallino is ook een van oudsher veel gebruikte materiaalsoort voor grafmonumenten. Cristallino is met name te herkennen aan de uit kristallen opgebouwde structuur. De witte variant met vaak wat donkere strepen wordt het meest gebruikt. Cristallino is echter ook in roze, groen en blauw te verkrijgen.

Hoewel deze marmersoort kwalitatief goed is, is het vanwege de kalk die het bevat gevoelig voor zuren, zoals zure regen. Dit houdt dus in dat ook Cristallino aan weersinvloeden onderhevig is en een regelmatig onderhoud vergt. Cristallino wordt voornamelijk in Portugal en Griekenland gewonnen.

Grafsteen hardsteen, hardsteen grafmonument

Kwartsiet

Kwartsiet is een splijtsteensoort. In lagen wordt kwartsiet van de oorspronkelijke rotswand afgespleten. Een gevolg hiervan is het ruwe oppervlak van kwartsiet. De daardoor natuurlijke en speelse uitstraling spreekt veel mensen aan. Hoewel vuil niet in kwartsiet trekt, blijft het door het ruwe oppervlak wel snel op de steen zitten en slaat de steen, zeker als deze onder de bomen staat, wat sneller groen uit dan bijvoorbeeld een gepolijste (gladde, glanzende) steen. Kwartsiet is er in diverse kleuren, zoals groen, geel en grijs.

Kwartsiet is onder andere afkomstig uit Italië, Noorwegen, Zwitserland en Brazilië. Het is ontstaan uit samengedrukte en vastgesmolten zandsteen. Kwartsiet is dus zeer compact en daardoor bijzonder hard en slijtvast.

Afwerking

De meeste grafstenen kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. De twee meest gebruikte soorten afwerking worden toegelicht.

Gezoet, geschuurd op gepolijst

Met schuur- en polijstschijven kan natuursteen zo glad worden bewerkt dat het gaat glanzen. Er zijn verschillende gradaties in glans mogelijk, zoals matglans (gezoet) of hoogglans (gepolijst). Elk natuursteen reflecteert licht net even anders, wat bijdraagt aan het bijzondere karakter van dit natuurproduct.

Bijvoorbeeld fossielen, aders, haarscheurtjes en een variatie in porositeit zorgen voor verschillen in lichtreflectie. Bij zoeten (matglans) wordt de laatste fase van het schuurproces voltooid en geeft een matglans. Na het zoeten kan met een polijstschijf het natuursteen gepolijst worden (hoogglans).

Grafsteen gezoet en geschuurd
Grafsteen ruw afgewerkt

Ruw

In de natuur komt natuursteen met een ruwe afwerking het meest voor. Deze afwerking kan op verschillende manieren worden nagebootst. Zo kan het oppervlak van natuursteen gefrijnd worden zodat er een beeld van rechte evenwijdige lijnen ontstaat. Een andere bewerking is boucharderen (prikken) van natuursteen. Dit geeft een beeld van dicht op elkaar geplaatste putjes. Er zijn verschillende gradaties mogelijk met een fijn tot grof gehakt uiterlijk.

Als laatste kan het oppervlak van natuursteen gebrand worden. Het natuursteen wordt met een hete vlam verhit en dan snel afgekoeld met water. Daardoor springen er deeltjes weg van het steenoppervlak waardoor een natuurlijk breukoppervlak ontstaat.

Onderhoud natuursteen

Het verdient de voorkeur het natuursteen schoon te maken met schoon water en een zachte spons of een doekje. In geval van een ruw grafmonument kunt u enkele keren per jaar ook een klein beetje chloor gebruiken (maar niet in of op de letters). Wij raden u sterk af bijtende producten als Andy, schurende producten als Cif of middeltjes als autowas die een mooie glans zouden geven te gebruiken, aangezien deze producten de natuursteen kunnen aantasten. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is hardsteen en marmer vanwege het kalk dat het bevat niet geheel ongevoelig voor zuren, zoals zure regen. Na verloop van jaren verweert dit materiaal. Het is mogelijk het grafmonument opnieuw op te schuren, zodat het weer als nieuw oogt. Het grafmonument moet hiervoor wel mee naar de werkplaats.

Kaarsvet

Natuursteen is absoluut niet bestand tegen kaarsvet. Als het kaarsvet niet te diep in het natuursteen is gedrongen kan het verwijderd worden door middel van polijsten, maar hiervoor moet het natuursteen wel mee naar het bedrijf. Om te voorkomen dat er kaarsvet in het grafmonument komt, kunt u gebruik maken speciale grafkaarsen en graflantaarns.

Vazen

Wij adviseren u vazen en dergelijke vast te laten zetten om te voorkomen dat iemand een vaas over het natuursteen schuift waar zand onder ligt, waardoor krassen ontstaan. De vazen van natuursteen kunnen het gehele jaar buiten blijven staan, aangezien hier een gaatje voor de afwatering in is gemaakt. De binnenvazen dienen met vorst óf afgedekt óf tijdelijk verwijderd te worden, aangezien deze wel kapot kunnen vriezen.