close
Heeft u advies nodig? 038-3312175
Vandaag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

10 factoren die de prijs van een grafsteen bepalen

De meest gestelde vraag “wat kost een grafsteen?” is niet heel makkelijk te beantwoorden. Of beter gezegd je kan er wel een antwoord op geven, maar de vraag is niet simpel te beantwoorden met een standaard bedrag

De kosten van een grafsteen hangen af van een heleboel factoren. Factoren waar nabestaanden zich vaak niet bewust van zijn. Heel logisch natuurlijk, want zij houden zich bezig met het ontwerp, kleur en de tekst die op het grafmonument moet komen. Genoeg moeilijke keuzes waardoor er vaak niet bij stil wordt gestaan dat een grafsteen prijs afhangt van onder andere de soort natuursteen en dikte hiervan. Hieronder zetten wij voor u uiteen welke factoren de prijs van een grafsteen bepalen.

1. Soort graf bepalend voor keuze grafsteen

Het soort graf is bepalend voor de keuze van de grafsteen. Op een algemeen graf mag vak alleen een tekstplaatje van 50×50 cm en een dubbelgraf (familiegraf) kan wel 200 cm breed en 200 cm lang zijn waarop een compleet dubbel grafmonument wordt geplaatst.

Logischerwijs zullen de kosten voor alleen een tekstplaatje veel lager zijn dan voor een compleet dubbel grafmonument.
Daarnaast zijn er bedrijven die voor een graf van bijvoorbeeld 100 cm breed en 200 cm lang een meerprijs berekenen omdat zij als standaard van een grafmaat van 180×80 cm uitgaan.
Let daarom op of u een meerprijs betaalt als het liggende deel van het grafmonument langer is dan 180 cm.

2. Uit welke onderdelen bestaat het grafmonument

Een grafmonument is opgebouwd uit een letterplaat eventueel rustend op een voetstuk. Hiervoor kan eventueel een omranding met ook nog hierop eventueel een dekplaat.

Kiest u voor alleen een staande letterplaat, dan zullen de grafsteen kosten lager zijn dan wanneer u voor een compleet grafmonument kiest.
Daarnaast zijn er uiteenlopende grafaccessoires, van graflantaarns en vazen tot gravures en porseleinen foto’s. Al dit soort toevoegingen aan het grafmonument betekent dat er bijkomende kosten zijn.

3. De diktes van de grafsteen onderdelen

Waar vaak mee gevarieerd wordt zijn de diktes van de verschillende grafsteen onderdelen. De standaard diktes voor onderdelen die uit natuursteen bestaan zijn 8 cm dik voor de letterplaat, 20 cm dik voor het voetstuk, 5 cm dik voor de omranding en 3 cm dik voor de dekplaat. Het dikker maken van een van deze onderdelen heeft invloed op de grafsteen prijs.

Een omranding met een dikte van minder dan 5 cm is veel kwetsbaarder voor een breuk. Net zoals een dekplaat van minder dan 3 cm veel kwetsbaarder is. Let u daarom op of deze minimale diktes in acht worden genomen.

4. Vorm en bewerking van het grafmonument

Wat is verder zo bepalend voor de prijs? Dat is het model c.q.vorm en welke bewerkingen er toegepast worden. Natuursteen kan op verschillende manieren bewerkt worden en iedere bewerking heeft zo zijn eigen prijskaartje. Dit geldt ook voor glas, RVS en hout. Meer informatie over bewerkingen van materialen.

5. Keuze van het materiaal voor de grafsteen

Grafmonumenten kunnen worden gemaakt van (een combinatie van) natuursteen, glas, RVS en andere materialen. De keuze van het materiaal is bepalend voor de grafsteen prijs. Natuursteen is in de regel goedkoper dan de overige materialen. Glazen grafmonumenten en RVS grafmonumenten worden bijvoorbeeld hier in Nederland gemaakt. De productiekosten hiervan zijn veel hoger dan natuursteen grafmonumenten die vaak al in het buitenland worden gemaakt en door de grafsteen bedrijven hiernaartoe worden geïmporteerd..

Daarnaast zijn sommige materialen schaarser en exclusiever dan andere materialen. Ook kunnen de prijzen van natuursteensoorten onderling van elkaar verschillen. Een natuursteensoort uit Scandinavië, zoals Licht Labrador graniet, is duurder om te importeren dan bijvoorbeeld Himalaya graniet. Deze kosten worden doorberekend naar de klant.

6. Keuze van belettering op de grafsteen

De grafsteen tekst kan op diverse manieren aangebracht worden. De meest gekozen manier is zandstralen. Sommige bedrijven berekenen iedere letter/teken of tot 50 letters/tekens geen extra kosten en daarboven een meerprijs per letter/teken.

Als u dus voor standaard belettering kiest, let u dan op wat u hiervoor betaalt. Zit dit bij de prijs inbegrepen of betaalt nog een meerprijs?
Voor andere manieren van beletteren, zoals opstaande letters van brons wordt in de regel een meerprijs berekend.

7. De fundering onder het grafmonument

Onder het grafmonument wordt een gewapende betonfundering geplaatst. Op sommige begraafplaatsen is extra fundatie nodig in de vorm van stiepen om verzakking van het grafmonument tegen te gaan.

Waar u op moet letten of u een meerprijs voor de fundering betaalt en of u een meerprijs voor de stiepen betaalt.

8. Plaatsing van het grafmonument

Veel bedrijven werken regionaal en berekenen een meerprijs voor het plaatsen van een grafsteen buiten hun regio. Vraag daarom na wat u betaalt voor het plaatsen van de grafsteen.

9. Vergunningskosten

Kosten die niet bij de grafsteen prijs zijn inbegrepen, maar waar u als nabestaanden mee te maken kunt krijgen, zijn de vergunningskosten. Deze kosten worden door het beheer van de begraafplaats in rekening gebracht bij het indienen van de vergunningaanvraag. De kosten zijn per begraafplaats verschillend en hier zijn geen vastgestelde richtlijnen voor.

10. Service en garantie

Als laatste zijn inzicht in service en garantievoorwaarden belangrijk zodat u alle aspecten van grafsteen prijzen kunt beoordelen. Hoe zit het als de grafsteen verzakt? Waar bestaat de grafsteen garantie precies uit? Wat als u een geschil heeft met het bedrijf dat de grafsteen heeft geleverd?

SAMENVATTEND: wat bepaald de prijs van een grafsteen

Samengevat hebben de volgende factoren invloed op de grafsteen prijzen

 • Wat voor soort graf is het?
 • Uit welke onderdelen bestaat het grafmonument en hoe dik zijn deze onderdelen?
 • Welke vorm en bewerkingen heeft het grafmonument?
 • Uit welke materialen bestaat het grafmonument?
 • Wat voor soort belettering moet er op de grafsteen komen?
 • Zijn er naast de standaard fundatie nog stiepen benodigd?
 • De vergunningskosten voor het aanvragen van de vergunning
 • Welke service en garantievoorwaarden worden geboden?

TIPS waar u op moet letten

Vraag na of:

 • U een meerprijs betaalt als het liggende deel van het grafmonument langer is dan 180 cm
 • De minimale diktes in acht worden genomen om breuken te voorkomen
 • Als u voor standaard belettering kiest wat u hier voor betaalt. Zit bij de prijs inbegrepen of betaalt u een meerprijs?
 • U een meerprijs voor de fundering betaalt en of u een meerprijs voor de stiepen betaalt
 • Wat u precies betaalt voor het plaatsen van het grafmonument
 • Als de grafsteen verzakt, hoe dit dan wordt opgelost
 • As u niet tevreden bent, hoe uw klacht wordt opgelost

Grafmonumenten in het echt bekijken?

Als u meer wilt weten over hoe het uitzoeken van een grafmonument in zijn werk gaat, dan kunt u onze werkwijze bekijken. Vanzelfsprekend kunt u ook uw vragen per mail of telefoon aan ons stellen of een afspraak maken om ons vrijblijvend te bezoeken in Kampen (vlakbij Zwolle), Barneveld, Apeldoorn, Amersfoort, Amstelveen, Culemborg, Drachten, Elst, Emmen, Groningen, Meppel, Rotterdam, Sneek of Tilburg om alle mogelijkheden ten aanzien van grafmonumenten in het echt te bekijken.