Vind direct grafmonumenten die u aanspreken
pijl naar rechts
Keuzehulp grafmonument

Brons - informatie over brons voor grafstenen | Eijgelaar Natuursteen

Brons is een legering van koper en tin. Er zijn verschillende technieken om een object van brons te maken. De twee bekendste zijn wel de verloren-wasmodelmethode welke bij de meer ingewikkelde objecten wordt gebruikt, en de zandgieting. Er zijn tot maar liefst 20 verschillende werkfasen nodig tot er uit het oorspronkelijke model een afgewerkt kunstwerk van metaal ontstaat. Als u hier meer over wilt weten, kunt u onderstaande informatie downloaden. 

PDF   Technische informatie over brons

 

Het is mogelijk een grafmonument van brons te maken of brons te combineren met natuursteen om zo een grafsteen een geheel eigen karakter geven. 

Grafmonument brons, grafsteen met brons

Grafmonument van natuursteen i.c.m. een zuil van brons, bronzen letters en een eigen handtekening van brons

 

Belettering en decoraties

Naast grafmonumenten van of in combinatie met brons is het ook mogelijk een opschrift van brons aan te brengen. Eén van de mogelijkheden is een bronzen tekstplaatje. Een bronzen plaatje is in elk gewenst formaat te verkrijgen. De tekst wordt in een zelf uit te zoeken lettertype op het plaatje gemaakt. Er kan ook een afbeelding bijgeplaatst worden. Ook kan dit plaatje gepatineerd worden, zodat de kleur ervan anders wordt. Andere mogelijkheden zijn losse bronzen letters of aan elkaar gegoten bronzen letters in een uit te zoeken lettertype. Het is echter ook mogelijk de naam of handtekening in een eigen handschrift van brons te laten gieten.

Aan de achterzijde van het brons worden pennetjes bevestigd welke door middel van boorgaatjes in de steen met twee componentenlijm bevestigd worden.

Voorbeelden bronzen tekstplaatjes

Bronzen tekstplaatje      Bronzen tekstplaatjes 2015


Bronzen letters

Aan elkaar gegoten bronzen letters           Losse bronzen letters                   Naam gegoten in eigen handschrift

  

Eigen ontwerp grafornament

U kunt ook een eigen ontwerp van een bronzen grafornament laten maken. U kunt dan samen met een kunstenares vanuit haar atelier in Kampen een eigen ontwerp maken van was, dat vervolgens door een bronsgieterij gegoten wordt en weer door u met ondersteuning van de kunstenares in het atelier nabewerkt wordt. 

Ornament van brons

Zelf ontworpen grafornament van brons

 

Patineringen brons

Patineren is het gebruiken van zuren en temperatuurwisselingen om de kleur van het brons te laten veranderen. De bronzen tekstplaatjes, letters en accessoires zijn in de volgende patineringen verkijgbaar: 

Patina lichtbruin 2015     Patina bruin 2015     Patina donkerbruin 2015     Patina blauw 2015 

Lichtbruin                          Bruin                                Donkerbruin                      Blauw

Patina rood 2015    Patina lichtgroen 2015    Patina fel groen 2015    Patina zwart 2015

Rood                                Lichtgroen                         Felgroen                          Zwart  

Patina oud 2015    Patina klassiek 2015    Patina as 2015    Patina wassen gietwerk 2015

Oud                                 Klassiek                            As                                    Wasgieten gietwerk 

 

Onderhoud brons

Het brons dat wij leveren wordt met ambachtelijke zorgvuldigheid bewerkt, gepatineerd en van een beschermende lak voorzien. Om de lak die het patina beschermt zo lang mogelijk te behouden, adviseren wij u het ontstane vuil meerdere malen per jaar met een vochtig doekje weg te vegen zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen. Het is hierbij belangrijk dat u geen schurende doek of ander schuurmiddel gebruikt, omdat dit de beschermende lak kan beschadigen. Eventueel kunt u bij ons de speciale onderhoudswas bestellen. U kunt met een zachte, pluisvrije doek een klein beetje was gelijkmatig op het brons wrijven en na het drogen met een ander zacht doekje nawrijven.

 

Garantie brons

Wij geven 10 jaar garantie op het brons.

| Terug naar persoonlijk maken |

Eijgelaar Natuursteen

Klantbeoordelingen

Waarom Eijgelaar

 • Wij denken met u mee
 • Kosteloos ontwerp
 • Eigen steenhouwerij met vakmensen
 • Eigen glasatelier met kunstenaars
 • 150 jaar ervaring
 • Eindresultaat van te voren bekijken
 • Keurmerk & ABN garantie

 

Hoe een persoonlijk grafmonument creëren
Lees meer

Laatste blogpost

 • Verschillende materialen voor grafmonumenten

  Verschillende materialen voor grafmonumenten

  Veel mensen weten maar weinig over grafmonumenten, totdat de situatie zich voordoet dat er een grafmonument uitgezocht moet worden. Regelmatig horen wij dan ook verbazende opmerkingen als ‘nooit geweten dat er zoveel mogelijk is’ en ‘dat je bij zoveel stil moet staan’.

  Zo is het allereerst belangrijk om te weten wat op de betreffende begraafplaats is toegestaan. Elke begraafplaats heeft zijn eigen regelgeving wat betreft toegestane materialen en maatvoeringen; niet alles mag overal. Binnen die toegestane kaders kan vervolgens een persoonlijk grafmonument worden samengesteld dat bij de overledene past.

  Dit kan door het toevoegen van een persoonlijke tekst, het gebruiken van een passend lettertype of door het aanbrengen van een afbeelding of (portret)foto.
  ...

Over ons

Eijgelaar plaatst al sinds 1862 persoonlijke gedenktekens zoals grafstenen, glazen grafmonumenten, grafzerken en gedenkstenen. Tevens gespecialiseerd in grafsteen restauratie en het bijwerken van grafstenen met een vervolginscriptie.

Eijgelaar Natuursteen b.v.
038-3312175
info@eijgelaar.nl
GooglePlus Twitter YouTube Flickr Blogger 

Keurmerken

Keurmerk NatuursteenABN natuursteen garantie, natuursteen garantie 

Erkend leerbedrijf fundeon
Bekijk onze
referenties en
doe inspiratie op