close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Kaarsvet in natuursteen

Vrijwel ieder jaar krijgen we na de Kerstdagen weer vragen hoe kaarsvet uit natuursteen verwijderd kan worden. Mensen branden vaak meer kaarsjes rond deze tijd waarbij het kaarsje niet afgesloten is waardoor het kaarsvet direct op het natuursteen komt. Vaak is dit de dekplaat van de grafsteen. Het kaarsvet trekt dan helemaal in het natuursteen en dit laat een donkere vlek achter. Helaas is het dan niet meer mogelijk het kaarsvet eruit te krijgen wat heel vervelend is. De enige manier is dan het onderdeel van het grafmonument te vervangen wat kostbaar kan zijn.

Oplossingen

Elektrische kaarsjes

In plaats van een echt kaarsje te branden kan er ook gebruik worden gemaakt van een elektrisch kaarsje op batterijen of accu. Het voordeel is dat er absoluut geen risico is op het lekken van kaarsvet, maar het nadeel is dat het lang niet het effect of gevoel geeft van een echt kaarsje. Wij hebben een elektrisch kaarsje in ons assortiment dat flikkert en een redelijk realistisch beeld geeft. Deze brandt circa 50 dagen en is niet oplaadbaar. Tegenwoordig zijn er ook diverse solar lichtjes verkrijgbaar bij tuincentra, De Blokker of Xenos die ook een mooi licht geven, alleen dan niet overdag.

Graflantaarn

Een andere oplossing is het kaarsje te laten branden in een graflantaarn waarbij het kaarsvet niet in contact kan komen met het natuursteen. Met andere woorden, dat deze helemaal afgesloten is. Graflantaarns zijn overal wel te vinden, van de Action tot aan kleine meubelaccessoire winkeltjes. Nadeel is, is dat deze graflantaarns lang niet altijd voor buiten geschikt zijn (niet voor echt lange duur). Het is ook mogelijk om voor een graflantaarn te kiezen in dezelfde granietsoort als (een deel van) het grafmonument. Een voordeel hiervan is dit een duurzame oplossing is en dat het qua stijl mooi overeenkomt met de rest van het monument. Het is wel zo, dat deze graflantaarns vele malen duurder zijn dan eerder genoemde graflantaarns. Hier vindt u een overzicht van mogelijke graflantaarns.

Kaars in omhulsel

Deze kaarsen bieden extra bescherming vanwege het omhulsel. Daarnaast branden deze kaarsen ook langer dan normale kaarsen vanwege het hoge aanwezige oliepercentage waardoor het glas niet zwart niet uitslaat. Deze speciale kaarsen kunnen op een schoteltje gezet of in een glas gezet worden, maar natuurlijk ook in een lantaarn waardoor deze minder snel of niet kan omwaaien.

Grafstenen in het echt bekijken?

Wilt u meer weten over het uitzoeken van een grafsteen, dan kunt u onze werkwijze bekijken. Vanzelfsprekend kunt u ook uw vragen per mail of telefoon aan ons stellen of een afspraak maken om ons vrijblijvend te bezoeken. Bij een bezoek heeft u de mogelijkheid om alle grafstenen in het echt te bekijken.