close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

5 punten waar u aan kunt denken bij het opstellen van een grafsteen tekst voor uw dierbare

Een grafsteen tekst opstellen voor uw dierbare kan lastig zijn. Wat is ‘normaal’ om op een grafsteen te zetten en hoe ziet dit er dan precies uit? Tientallen jaren geleden begonnen heel veel grafstenen met de tekst ‘Hier rust’. Tegenwoordig zijn grafsteen teksten een stuk persoonlijker.

Voorbeelden van teksten op grafstenen

Deze blogpost gaat meer over een aantal algemene aandachtspunten waar u rekening mee kunt houden met het samenstellen van de grafsteen tekst. Maar mocht u toch behoefte hebben aan een aantal voorbeeld teksten, dan kunt u hier grafsteen tekst voorbeelden voor volwassenen bekijken en hier voorbeelden van teksten voor kinderen. In combinatie met onderstaande punten komt u wellicht tot een passende tekst voor uw dierbare.

1. Mijn man, onze vader…

Vroeger waren spel- en grammaticafouten dikwijls te zien op grafstenen. De meest opvallende fout is een tekst waarin staat: “mijn lieve man, vader en opa”. Als er meerdere kinderen en/of kleinkinderen zijn, dan is dit helaas fout. Het moet dan eigenlijk zijn: “mijn lieve man, onze vader en opa”.

2. Doopnamen of roepnaam?

In het verleden was het gebruikelijk dat alle namen op de grafsteen werden gezet. Dat hoorde zo. Tegenwoordig wordt dit ook meer losgelaten. Mijn vader heet Wilhelmus Johannes, maar iedereen kende hem als Wim en daarom hebben wij voor Wim gekozen omdat wij hier een beter gevoel bij hadden.

3. Data voluit of afgekort?

De geboorte- en overlijdensdatum kunnen voluit geschreven worden of afgekort worden. Dus bijvoorbeeld 3 augustus 1943, 3 aug. 1943 of 3-8-1943. Eventueel kunnen er ook nog nullen in de afgekorte datum worden vermeld, dus 03-08-1943.

4. Geb. en overl., sterretje en kruisje of helemaal niets

Voor de data kan er geb. en overl. worden gezet, een sterretje en kruisje of helemaal niets. Van oudsher zetten Katholieken vaak een sterretje en kruisje voor de data en Geformeerden vaak geb. en overl. ervoor. Tegenwoordig wordt hier steeds minder voor gekozen omdat de data op zich duidelijk zijn wat deze inhouden.

5. Beschikbare ruimte op de grafsteen

Stel dat de beschikbare ruimte beperkt is op de grafsteen. Dan is het wellicht raadzaam om de grafsteen tekst kort te houden zodat de grafsteen niet te druk wordt. De steenhouwer kan u hierover adviseren wat de mogelijkheden zijn.

Tot slot

Naast de tekst is ook de keuze van het lettertype belangrijk en de manier van beletteren op zich. Al deze mogelijkheden kunnen worden vertaald in een ontwerp op schaal zodat u een weloverwogen keuze kunt maken of het grafmonument helemaal naar wens is.

Grafstenen in het echt bekijken?

Wilt u meer weten over het uitzoeken van een grafsteen, dan kunt u onze werkwijze bekijken. Vanzelfsprekend kunt u ook uw vragen per mail of telefoon aan ons stellen of een afspraak maken om ons vrijblijvend te bezoeken. Bij een bezoek heeft u de mogelijkheid om alle grafstenen in het echt te bekijken.