close
Vandaag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Wat betekent nou wat?

In de natuursteenbranche worden verschillende benamingen en synoniemen gebruikt voor een grafsteen. Sommige bedrijven gebruiken het woord grafstenen, sommige bedrijven het woord en andere weer het woord grafzerken. Door deze verschillende synoniemen is het voor nabestaanden lang niet altijd duidelijk wat er nou precies bedoelt wordt. Tijd om hier duidelijkheid over te geven.

De officiële benaming

Volgens de branche organisatie Brancheplatform natuursteen en de Algemene Bond voor Natuursteenbedrijven is de officiële benaming een gedenkteken. Ook gemeentelijke instanties en andere ‘officiële’ instanties gebruiken de term gedenkteken. Gedenktekens is dus de overkoepelende benaming.

Soorten gedenktekens

Er zijn verschillende soorten gedenktekens: grafstenen, grafmonumenten en grafzerken. Een grafsteen is geen grafmonument en een grafzerk is weer wat anders. Wat zijn de onderlinge verschillen?

1. Betekenis grafsteen

Een grafsteen is een staande steen gemaakt van (natuur)steen. Omdat vroeger een grafsteen vrijwel altijd van steen (veelal Hardsteen) werd gemaakt, is dit de meest voorkomende term. Voorbeelden van grafstenen

2. Betekenis grafmonument

Een grafmonument is een letterplaat (het staande gedeelte) in combinatie met een liggend gedeelte wat het graf bedekt. Het liggende gedeelte bestaat vaak uit een omranding met hierop een dekplaat. Omdat tegenwoordig uiteenlopende materialen worden gebruikt, zoals glas, RVS en cortenstaal, is een grafsteen niet langer de juiste benaming. Men spreekt hier daarom van een grafmonument. Voorbeelden van glazen grafmonumenten

3. Betekenis grafzerk

Een grafzerk is een lange, liggende plaat die het hele graf bedekt. Een letterplaat maakt geen onderdeel uit van een grafzerk en daarom is een grafzerk geen grafmonument. Voorbeelden van grafzerken

Naast deze drie termen, circuleert ook nog het woord gedenksteen. Een gedenksteen is eigenlijk een vriendelijkere benaming voor het woord grafsteen, maar betekent dus eigenlijk hetzelfde. Een gedenksteen is een grafsteen synoniem.

Samenvattend

Gedenktekens bestaan uit drie soorten: grafstenen, grafmonumenten en grafzerken. In de praktijk worden deze drie termen allemaal door elkaar gebruikt, waarbij ook nog de term gedenksteen zijn eigen leven is gaan leiden. Maar what’s in a name? Uiteindelijk gaat het erom dat nabestaanden op een waardige manier hun dierbare kunnen gedenken.