close
Heeft u advies nodig? Stel uw vraag phone038-3312175
beenhere Al ruim 150 jaar vakmanschap sinds 1862

Belettering op staande grafstenen en grafmonumenten | Eijgelaar Natuursteen

Op gepolijste grafmonumenten wordt meestal een gezandstraalde en geverfde letter gebruikt. Echter zijn er nog diverse andere manieren om grafmonumenten te voorzien van een inscriptie. Hieronder vindt u een opsomming van de mogelijkheden met onderaan de pagina voorbeelden van het eindresultaat.

Gezandstraalde tekst

Met gezandstraalde letters wordt bedoeld dat de letters enkele millimeters verdiept worden in de steen door middel van stralen met zand onder hoge druk in een speciale cabine. Na het stralen worden de letters in de gewenste kleur ingeverfd.

Gezandstraalde en geverfde letters

Letters gezandstraald

Gestraalde letters ingelegd met bladgoud

Bladgouden letters

Bladgouden letters

De gezandstraalde letters kunnen in plaats van ingeschilderd ook ingelegd worden met echt bladgoud. De uitstraling van bladgoud is mooier dan goudverf en bovendien is de kwaliteit van bladgoud vele malen beter.

Verheven geprikte of verheven gestraalde letters

Bij verheven letters blijven de letters staan en wordt het steen rondom de letters wegggehaald. Als de steen zelf gepolijst is, dan blijven de letters gepolijst en wordt de ruimte rondom de letters lager, ruwer en lichter waardoor een mooi contrast ontstaat. De letters kunnen desgewenst nog geverfd worden. Deze wijze van beletteren is ook zeer geschikt als men een tekst op een dekplaat wil aanbrengen.

De letters EIJGEL zijn verheven gestraald en de letters AAR verheven geprikt

Verheven en gestraalde letters

Gelaserde tekst

gelaserde tekst

Gelaserde tekst

Indien men kiest voor een grafmonument van Zwart Graniet dan is het laseren van de inscriptie ook mogelijk omdat Zwart Graniet egaal van kleur is en dit materiaal niet varieerd in hardheid. Bij laseren wordt de tekst als het ware ingebrand. Ter bescherming wordt de tekst UV-bestendig gecoat. Deze wijze van beletteren is ook zeer geschikt als men een tekst op een dekplaat wil aanbrengen.

Eindresultaat

Hieronder ziet u twee voorbeelden van de verschillende manieren van beletteren.

Grafmonument met gezandstraalde letters

Gezandstraalde letters

Grafmonument met letters in bladgoud

Gezandstraalde letters ingelegd met bladgoud