close
Vandaag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Belettering op staande grafstenen en grafmonumenten | Eijgelaar Natuursteen

Op gepolijste grafmonumenten wordt meestal een gezandstraalde en geverfde letter gebruikt. Echter zijn er nog diverse andere manieren om grafmonumenten te voorzien van een inscriptie. Hieronder vindt u een opsomming van de mogelijkheden met onderaan de pagina voorbeelden van het eindresultaat.

Bronzen letters

bronzen tekst grafsteen

Andere mogelijkheden zijn losse bronzen letters of aan elkaar gegoten bronzen letters in een uit te zoeken lettertype. Het is echter ook mogelijk de naam of handtekening in een eigen handschrift van brons te laten gieten. Aan de achterzijde van het brons worden pennetjes bevestigd welke door middel van boorgaatjes in de steen met twee componenten lijm bevestigd worden.

Gezandstraalde tekst

Letters gezandstraald

Met gezandstraalde letters wordt bedoeld dat de letters enkele millimeters verdiept worden in de steen door middel van stralen met zand onder hoge druk in een speciale cabine. Na het stralen worden de letters in de gewenste kleur ingeverfd.

Belettering in eigen beheer

Het beletteren van een grafsteen is een vak apart. Of dat nu in natuursteen, glas, RVS of hout is: een foutmarge bestaat niet. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit volledig in eigen werkplaats te verrichten, onder het toeziend oog van de adviseur die uw ontwerp gemaakt heeft.

Aanbrengen belettering op een staande grafsteen
Aanbrengen bladgoud belettering op een staande grafsteen
Aanbrengen gehakte belettering op een staande grafsteen
Aanbrengen belettering op een staande grafsteen

Verheven geprikte of verheven gestraalde letters

Bij verheven letters blijven de letters staan en wordt het steen rondom de letters weggehaald. Als de steen zelf gepolijst is, dan blijven de letters gepolijst en wordt de ruimte rondom de letters lager, ruwer en lichter waardoor een mooi contrast ontstaat.

De letters kunnen desgewenst nog geverfd worden. Deze wijze van beletteren is ook zeer geschikt als men een tekst op een dekplaat wil aanbrengen.

Verheven en gestraalde letters

Gelaserde tekst

gelaserde tekst grafsteen

Indien men kiest voor een grafmonument van Zwart Graniet dan is het laseren van de inscriptie ook mogelijk omdat Zwart Graniet egaal van kleur is en dit materiaal niet varieert in hardheid. Bij laseren wordt de tekst als het ware ingebrand. Ter bescherming wordt de tekst UV-bestendig gecoat. Deze wijze van beletteren is ook zeer geschikt als men een tekst op een dekplaat wil aanbrengen.

Bladgouden letters

Letters bladgoud

De gezandstraalde letters kunnen in plaats van ingeschilderd ook ingelegd worden met echt bladgoud. De uitstraling van bladgoud is mooier dan goudverf en bovendien is de kwaliteit van bladgoud vele malen beter.

Belettering op glas

tekst grafsteen glas

Een glazen gedenkplaat kan toegepast worden als gedenkteken maar ook om het gedenkteken van een persoonlijke tint te voorzien. Op de glazen gedenkplaat zijn het opschrift, teksten, foto’s en afbeeldingen te plaatsen. We hebben ervaring met alle glastechnieken die toegepast kunnen worden: fotoprint, lasergraveren, zandstralen, smelten en emailleren. Graag geven we advies wat het beste bij uw wensen en het gedenkteken past om deze de juiste uitstraling te geven.

RVS belettering

tekst grafsteen RVS

Het is mogelijk om letters van RVS te plaaten maar ook kan er van RVS een tekstplaatje gemaakt worden waar de tekst in gegraveerd of uitgehaald wordt. Ook is het mogelijk om een RVS-band of strip te plaatsen.

Belettering grafsteen van cortenstaal

In de afgelopen jaren is een trend ontstaan waarbij naast het traditionele natuursteen steeds meer alternatieve, andere duurzame materialen en combinaties van materialen toegepast worden in grafmonumenten. Cortenstaal is een daarvan, het is zeer sterk en duurzaam en wordt zelfs toegepast in bruggen.

Cortenstaal oogt in het begin wat vlekkerig maar zal in de loop der tijd egaal kleuren en donkerder gaan worden door het roestproces. Na ongeveer anderhalf jaar zal het materiaal volledig zijn definitieve kleur hebben gekregen.

Belettering letters grafsteen van cortenstaal

Het lettertype, materiaal en de soort belettering bepaalt veel

Het lettertype kan gezien worden als de vormgeving van de letters voor het monument. Er zijn vele soorten lettertypes waaruit u kunt kiezen. Naast de standaard lettertypes bieden wij u ook de mogelijkheid om de belettering uit te voeren in een eigen handschrift. Het gebruikte lettertype heeft grote invloed op de sfeer en uitstraling van het gedenkteken.

Naast de lettertype heeft uiteraard het materiaal van de letters of de manier van aanbrengen grote invloed op de sfeer en rest van het gedekteken.

Omdat er zoveel mogelijk is en de letters zoveel invloed hebben op het gedenkteken hebben wij in onze inspiratiewinkels en inspiratietuinen complete monumenten ingericht met alle mogelijke soorten letters en belettering. In onze winkels ziet u alle gebruikelijke soorten letters netjes in overzichtelijk naast elkaar. Ziet u een soort letter die u bevalt dan kunt u deze zelf of samen met een adviseur uitproberen op een soort natuursteen of gedenkteken die u bevalt.

Ideeën opdoen in onze inspiratietuinen en inspiratiewinkels

Met het grootste assortiment van Nederland bieden wij u veel keuze en mogelijkheden. Breng een bezoek aan één van onze vele inspiratiewinkels in Nederland en België. Hier kunt u altijd vrijblijvend inspiratie opdoen of terecht voor advies.

Belettering letters grafsteen van cortenstaal

Complete monumenten bekijken

Belettering letters grafsteen van cortenstaal

Verschillende soorten bekijken en uitproberen

Belettering letters grafsteen van rvs

Ideeën opdoen in onze inspiratietuin

Belettering brons

Bronzen belettering uitproberen

Belettering RVS uitproberen

Belettering en accessoires uitproberen

Grafsteen belettering glas bekijken

Belettering in glas bekijken

Gezandstraalde en ingeschilderde belettering

Uiteraard kunt u in onze inspiratietuinen ook voorbeelden bekijken van gezandstraalde in ingeschilderde belettering. Door u alle mogelijkheden in het echt te laten willen we voorkomen dat u keuzes maakt die u later toch anders zou willen zien.

Het beletteren van een grafsteen is een vak apart. Of dat nu in natuursteen, glas, RVS of hout is: een foutmarge bestaat niet. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit volledig in eigen werkplaats te verrichten, onder het toeziend oog van de adviseur die uw ontwerp gemaakt heeft.

Inspiratiewinkels en tuinen verspreid door het hele land
Gezandstraalde en ingeschilderde belettering

Belettering natuursteen bekijken