close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Veelgestelde vragen over grafstenen en grafmonumenten

Mocht uw vraag er niet tussen staan, neemt u dan gerust contact met ons op via e-mail of per telefoon over grafstenen. Natuurlijk kunt u ons ook vrijblijvend bezoeken.

Hoe kan ik een kring uit natuursteen verwijderen?
Moet ik een afspraak maken om langs te komen?
Nee, u kunt ons altijd vrijblijvend bezoeken. Wilt u ons op zaterdag bezoeken, dan is het op zich handig om een afspraak te maken omdat op zaterdag de meeste bezoekers komen. Zo kunnen wij voldoende tijd voor u nemen.
In welke gebieden plaatsen jullie grafmonumenten?
Eijgelaar Natuursteen plaatst grafmonumenten in heel Nederland en België.
Kan ik een eigen zwerfkei ook laten voorzien van een inscriptie door jullie?
Ja, dit kan. Wij kunnen de zwerfkei ophalen of u kunt de zwerfkei bij ons aan de zaak brengen. Deze kunnen wij voorzien van de door u gewenste inscriptie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bronzen letters, een bronzen plaatje of een glasplaat. Meer informatie over het beletteren. Desgewenst kunt u de zwerfkei uitbreiden met een omranding in een bijpassend materiaal. Neemt u voor de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.
Kan ik ook losse bronzen of aluminium letters bestellen?
Ja dit kan. Deze kosten € 14,50 per letter/ teken. Indien u de bronzen of aluminium letters ook door ons wilt laten aanbrengen, dan zijn de kosten € 17,50 per letter/ teken.Voor meer informatie over de bronzen letters en de beschikbare lettertypen kunt u onderstaand document downloaden.
Kan ik ook losse grafaccessoires bestellen?
Ja dit kan. Grote, zware grafaccessoires zoals vazen en lantaarns kunt u bij ons aan de zaak afhalen en kleine grafaccessoires kunnen wij desgewenst per post opsturen. Zie hier een overzicht van grafaccessoires.
Hoe kan ik kaarsvet verwijderen van de grafsteen?
Lees onze blog post over kaarsvet verwijderen”.
Waar bestaan de werkzaamheden en kosten uit voor het aanbrengen van een vervolginscriptie?

Voor het aanbrengen van een vervolginscriptie worden de volgende stappen ondernomen en werkzaamheden uitgevoerd:

Voordat het monument wordt afgehaald, nemen wij contact op met de gemeente om de grafdelvers te informeren dat wij het monument gaan afhalen. We overleggen wanneer wij de afhaalwerkzaamheden kunnen uitvoeren i.v.m. begrafenissen. Vervolgens wordt het afhalen ingepland door onze planner. Onze stelploeg gaat met de vrachtwagen naar de begraafplaats, zoeken het grafmonument op, maken een foto van het monument en halen het monument af. De foto wordt samen met een op maat uitgewerkte offerte naar de familie gestuurd.

Soms komt een familie langs, soms gaan we naar de familie toe, maar veelal krijgen we de gewenste vervolginscriptie per mail of per post toegezonden. Zodra we de gewenste vervolginscriptie hebben ontvangen wordt het juiste lettertype opgezocht, de letterhoogtes en tekstbreedten uitgemeten en wordt de tekst uitgewerkt op de foto. Deze foto wordt samen met een bevestiging naar de familie gestuurd. Dikwijls wil de familie toch nog een wijziging laten doorvoeren in de tekst of lay-out. De gewenste wijzigingen werken wij opnieuw uit op een voorbeeld, net zo lang totdat de familie helemaal tevreden is en er overeenstemming is bereikt. Wij krijgen dan de ondertekende bevestiging retour. Vervolgens worden de werkzaamheden t.a.v. het aanbrengen van de vervolginscriptie ingepland.

Het beletteren van de steen wordt met grote nauwkeurigheid uitgevoerd en vergt de nodige tijd. Het eerste opschrift wordt opnieuw ingeschilderd om kleurverschil te voorkomen. Veelal doen wij dit twee keer, zodat de verf langer mooi blijft dan dat de letters voorzien worden van één dikke laag. Na het beletteren wordt het monument schoongemaakt. Om de steen terug te plaatsen nemen wij wederom contact op met de gemeente om wederom te overleggen of het uitkomt dat we het monument terugplaatsen, waar onze stelploeg dan voor zorgdraagt.

Als laatste wordt aan onze administratie doorgegeven dat het monument geplaatst is. De familie wordt hierover telefonische ingelicht en als we de familie niet kunnen bereiken, dan wordt er een brief of een mail gestuurd. Daarna wordt de factuur verzonden.

Hebben jullie ook voorbeelden van teksten voor op een grafsteen?
Ja, bekijk hier diverse grafsteen teksten. Wij kunnen vrijblijvend de gewenste inscriptie samen met het door u gewenste grafmonument voor u uitwerken zodat u een goed beeld krijgt wat u kunt verwachten.
Kan ik ook iemand op bezoek laten komen?
Ja, indien u niet in de gelegenheid bent ons te bezoeken kunnen wij u ook aan huis bezoeken. Echter dient hierbij de afstand niet groter te zijn dan 40 km vanaf een van onze vestigingen Kampen, Barneveld, Apeldoorn, Almelo of Rotterdam.
Hoe wordt de prijs van een grafmonument berekend?
Grafsteen prijzen zijn afhankelijk van diverse factoren zoals materiaalsoort, afmetingen, afwerking en soort graf. Uitgebreide informatie over grafsteen prijzen.
Zijn er ook kosten verbonden aan het laten verzorgen van een ontwerp?
Nee, wij maken een ontwerp en bijbehorende offerte geheel vrijblijvend.
Ik zou graag een eigen ontwerp van een grafmonument willen laten realiseren. Kan dit?
Ja, dit is mogelijk. Meer informatie over grafsteen ontwerpen.
Ik heb een grafmonument gezien, maar kan ik deze ook naar eigen inzicht aanpassen?
Ja, ieder grafmonument is aan te passen naar uw specifieke wensen, mits technisch uitvoerbaar en constructief verantwoord. Hierover kunnen wij u adviseren. Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op.
Is er kinderarbeid betrokken bij grafstenen?

De Keuringsdienst van Waarde heeft in 2015 2 afleveringen uitgezonden over het vermeende kinderarbeid bij de productie van grafstenen. Hierbij zijn feitelijk geen kinderen aangetroffen bij het maken van grafmonumenten. Toch zijn wij ons bewust van deze misstanden en daarom kiezen wij onze leveranciers zorgvuldig uit.

Bezoek aan fabrieken en groeves in India en China

In het verleden maakten wij alle grafmonumenten in onze eigen steenhouwerij. Al snel kwam import uit India op vanwege de mooie granietsoorten en het lage arbeidsloon.

Wij hebben meerdere fabrieken en groeves in India en later ook in China bezocht. Door de 1-kind politiek en de aandacht die het vaak enige (klein)kind van de (groot)ouders krijgt, is kinderarbeid in China geen onderwerp van gesprek.

In India vinden veel misstanden plaats en daar wonen ook veel grotere gezinnen en komt kinderarbeid absoluut voor. Juist omdat wij ons hiervan bewust zijn, deden wij geen zaken met de goedkoopste bedrijven, maar met de in onze ogen ‘beste bedrijven’. Wij keken vooral naar betrouwbaarheid, materialen van hoogwaardige en continue kwaliteit én goede arbeidsomstandigheden. Bijna met zekerheid durven wij te beweren dat aan ‘onze grafmonumenten’ geen kinderen hebben gewerkt of werken. Wij zijn ook lid van de Algemene Bond van Natuursteenbedrijven (ABN) en in het bezit van het Keurmerk Natuursteen. De ABN maakt zich ook sterk om iedere vorm van kinderarbeid tegen te gaan.

100% gegarandeerd kinderarbeidsvrij grafmonument

De lonen in Azië gaan omhoog en ook de aanverwante kosten. Een nadeel van import is dat je afhankelijk bent van factoren die je niet zelf in de hand hebt. Daarom maken wij steeds vaker weer de grafmonumenten in onze eigen steenhouwerij. Daarnaast neemt de vraag naar andere materialen, zoals glas, brons en RVS toe.

De vervaardiging van grafmonumenten van deze materialen gebeurt in Nederland en Duitsland, waarbij de grafmonumenten van glas in ons eigen glaskunstatelier in Barneveld worden gemaakt. Als nabestaanden een 100% gegarandeerd kinderarbeidsvrij grafmonument voor hun dierbare willen, dan kan dit door een grafmonument van brons, glas of RVS te laten vervaardigen.

Als ik een grafmonument via jullie website wil bestellen, hoe gaat dit dan verder in zijn werk?
Als u een grafmonument via onze website wilt bestellen, dan kan dit op drie manieren: u kunt ons bezoeken om alle details door te nemen, u kunt telefonisch alle details met ons doornemen of al het contact kan via de mail verlopen. Meer informatie over online grafsteen bestellen.