close
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Verschillende materialen voor grafmonumenten

Veel mensen weten maar weinig over grafmonumenten, totdat de situatie zich voordoet dat er een grafmonument uitgezocht moet worden. Regelmatig horen wij dan ook verbazende opmerkingen als ‘nooit geweten dat er zoveel mogelijk is’ en ‘dat je bij zoveel stil moet staan’.

Zo is het allereerst belangrijk om te weten wat op de betreffende begraafplaats is toegestaan. Elke begraafplaats heeft zijn eigen regelgeving wat betreft toegestane materialen en maatvoeringen; niet alles mag overal. Binnen die toegestane kaders kan vervolgens een persoonlijk grafmonument worden samengesteld dat bij de overledene past.

Dit kan door het toevoegen van een persoonlijke tekst, het gebruiken van een passend lettertype of door het aanbrengen van een afbeelding of (portret)foto. Het persoonlijke kan ook naar voren komen in de materiaalsoort zelf of de symbolische vorm hiervan. Zo is voor een echt natuurmens een ruwe kei of een mooi stuk versteend hout heel passend, voor een traditioneel persoon een meer klassiek vormgegeven grafmonument en wordt voor een uitbundige, vrolijke persoon vaak glas uitgekozen, omdat daarmee de meest bijzondere bewerkingen en kleurrijke creaties mogelijk zijn. In de volgende columns zullen de meest voorkomende materiaalsoorten voor grafmonumenten de revue passeren, namelijk: natuursteen, ruwe stenen & zwerfkeien, versteend hout, glas, cortenstaal en rvs.